Spodnja Idrija, domači kraj lanskoletnih osnovnošolskih zmagovalcev tekmovanja, je gostila 31. državno tekmovanje Mladina in gore. Na dogodku, ki je eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave ter hkrati priložnost za druženje mladih planincev in njihovih mentorjev iz vse Slovenije, je v osnovnošolski kategoriji slavila ekipa iz OŠ Gradec Litija, drugi so bili Idrijčani, med srednješolci pa dvojna zmaga Idrije.

Na OŠ Spodnja Idrija se je v planinskem znanju, teoretično in praktično, pomerilo več kot 130 mladih planincev-tekmovalcev in sicer 24 štiričlanskih osnovnošolskih ekip iz vse Slovenije, najboljših na regijskih tekmovanjih, ki so tekmovale v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o delu oskrbnikov planinskih koč, nevarnosti snežnih plazov ter zgodovini Idrije in prvih zapisih o naših gorah. Državni prvaki so postali člani ekipe Pepa hrib iz OŠ Gradec Litija (PD Litija), ki so jo sestavljali Pina Lucija Golouh, Maša Kristina Jare, Nuša Šef in Vita Viktorija Jare. Na drugo mesto so se zavihteli Gorski kruhki iz OŠ Idrija v zasedbi Anton Jesenko, Nik Jezeršek in Matevž Kavčič, tretja pa je bila ekipa OŠ Šmartno (PD Litija) v postavi Matevž Štritof, Živa Štritof, Ažbe Femec in Martin Hauptman.

Tudi preostali dve ekipi idrijskega planinskega društva v osnovnošolski kategoriji sta se prebili v finale. Planinske muhe iz OŠ Idrija ki so jo sestavljali Jakob Erjavec, Marko Jesenko in Lenart Petkovšek, so se uvrstile na 4. mesto,

Pr’farski štruklevci iz OŠ Sp. Idrija v sestavi Ajda Štucin, Zala Lapajne, Aljaž Brus in Matic Rupnik pa na 6. mesto.

Letos so petič tekmovali tudi srednješolci; na izziv se je prijavilo 16 dvočlanskih srednješolskih ekip.V kategoriji srednješolskih ekip je ponovno slavila Idrija. Barbara Čibej in Zala Serženta Seljak, združeni v ekipi Nore na gore, sta postali državni prvakinji, na 2.  mesto pa sta se uvrstila Gorska mulca Andrej Erjavec in Jure Čibej, obe ekipi iz PD Idrija. Tretji sta bili tekmovalki iz ekipe PD Podnanos Nanoške zmagovalke Eva Ivana Fabčič in Hana Furlan.

Izjemnih uvrstitev so se veselili tudi mentorji; Marija Bončina in Nace Breitenberger sta na tekmovanje pripravljala ekipe iz OŠ Idrija, Breitenberger in Radko Vehar ekipo iz OŠ Sp. Idrija in sam Breitenberger obe srednješolski ekipi PD Idrija.

 

»Za organizacijo celodnevnega tekmovanja je potrebno veliko dela in priprav. Kljub temu, da imamo izkušnje iz prejšnjih let je organizacijsko velik zalogaj. Uspešno smo sodelovali z Osnovno šolo v Spodnji Idriji, kjer se je tekmovanje odvijalo. Veliko pridnih rok je bilo potrebno za ureditev šole, učilnic, telovadnice v prireditveni prostor, izvedbo kulturnega programa, izdaja posebnega biltena ob tekmovanju, organizacijo kosili,priprava nagrad za vse tekmovalce in posebej za najboljše ekipe, sladka pogostitev za mentorje ekip, povabilo skritega gosta, .. in še bi lahko naštevala. Sama sem bdela nad organizacijskim delom in seveda brez pridnih članov našega društva to ne bi izpeljali. Lepo je videti, ko nas dogodki, kot je bil ta še bolj povežejo. Ne samo na planinskih poteh, tudi drugače si znamo pomagati med seboj.

Ko sem na koncu dne pogledala po telovadnici in videla od »ta mladih« do »tastarih«, kako sodelujejo, si pomagajo, se zabavajo in smejijo, sem vedela, da smo dan več kot uspešno izpeljali. Hvala vsem! Na koncu iskrene čestitke vsem tekmovalcem in mentorjem za izjemne uspehe na tekmovanju.«

Katarina Bončina

Tekmovanje lahko z ogledom slik podoživite v GALERIJI.