Skupina petih prešerno razpoloženih in zagnanih mladih idrijskih planincev se nas je na kulturni praznik odpravila pohajkovat po okoliškem hribovju.

Motivirani smo v Spodnji Idriji zagrizli v klanec in se po poti v Staje povzpeli na Gradišče, ki je bil prvi, a še zdaleč ne zadnji vrh, ki smo ga osvojili. Dan je bil jasen, nebo brez oblačka in prvi sončni žarki so nas prijetno greli. Neobičajno toplo vreme za februar, ki smo ga izkoristili na najboljši možen način. Pot nas je vodila naprej do Sivke in nato Mrzlega Vrha, kjer smo se okrepčali v koči Mrzlk, ki je bila na ta dan zelo obiskana. Vzdušje v koči je bilo prijetno domače in praznično. Kmalu smo vzeli pot pot noge in se spustili do Ledin in nato do Razpotja. Tam smo zavili proti Idršku, kjer nas je čakal še zadnji vzpon tega dne – Marutni vrh nad Gorami. Ob plezalni steni smo začeli spust proti Idriji in sonce je prav spomladansko grelo. Pri Turški nogi smo naredili še zadnji postanek in ujeli še nekaj utrinkov v fotografski (telefonski) aparat.

Dan je ob pogovorih in smehu kar prehitro minil, v Idrijo pa smo se po prehojenih več kot 20 km vrnili polni energije in idej za prihodnje skupne planinske dogodivščine.

Zala Serženta Seljak

Slike si oglejte v GALERIJI.