V Mladinskem odseku Planinskega društva Idrija smo se odločili, da bomo popestrili program in v letošnjem šolskem letu organizirali nekaj planinskih pohodov, namenjenih planinski skupini srednješolcev. Po dolgem obdobju deževnega vremena smo se kljub slabi vremenski napovedi neustrašno podali na Ratitovec. Izleta se je udeležilo 10 dijakov in 4 vodniki, vsi  odlično razpoloženi.

Pot smo začeli na Soriški planini in se v gosti megli vzpenjali po grebenu Ratitovca. Pot skozi gozd je bila zaradi meglic in hladnega vetra skrivnostna in precej drugačna kot v lepem vremenu. Triurni vzpon je ob klepetu kar prehitro minil. Ob poti smo se kot majhni otroci navduševali nad ostanki bunkerjev, ki se nahajajo ob tako imenovani Rupnikovi liniji in so bili zgrajeni pred 2. svetovno vojno. Občudovali smo tudi bivak, ki nas je pritegnil s svojo urejenostjo.Pred zasluženim počitkom v Krekovi koči na Ratitovcu smo se povzpeli na najvišji vrh grebena, Altemaver. Razgleda zaradi slabe vidljivosti sicer ni bilo, vendar to ni vplivalo na naše razpoloženje. Na vrhu smo se ustavili le za kratek čas, saj smo bili vsi rahlo premraženi in zaradi močnega vetra smo čakali na topel čaj v koči. V prijetni koči smo si privoščilitudi flancate, po katerih je koča znana. Pot na Soriško planino sta prav tako polepšala veselo vzdušje in smeh. Do kombija smo se vrnili veseli in polni energije, ki so nam jo dali narava, dobra družba in hoja.

Veseli smo, da smo uspešno izpeljali prvi pohod za srednješolce. V letošnjem šolskem letu bodo organizirani še trije taki izleti. Precej je mladih, ki radi gremo v gore in čas preživimo v naravi v dobri družbi.

Zala Serženta Seljak

Slike si oglejte v GALERIJI.