V petek, 17. januarja 2020 smo se mladi planinci odpravili na prvi pohod v novem koledarskem letu. Udeležba je bila zelo velika – skupaj z osmimi vodniki in voditelji vred se nas je nabralo kar 42.

Ob 17.uri smo se z avtobusne postaje v Idriji počasi odpravili proti vrhu Kobalovih planin. Ker je bil to nočni pohod in ker je bilo udeležencev zelo veliko, smo se prvič ustavili že pri cerkvici Svetega Antona, kjer smo otroke razdelili v manjše skupine, tako da je imel vsak vodnik nalogo, da svojo pozornost usmeri na približno 5 udeležencev. Pri cerkvici smo si na glavo nadeli čelne svetilke, potem pa smo se odpravili naprej. Pot nas je vodila mimo vrha Kalvarije do psihiatrične bolnišnice, tam pa smo se spustili do ceste, ki nas je pripeljala do turistične kmetije Podobnik. Od tam smo kmalu pričeli s hojo po gozdni poti, na začetku katere smo naredili tudi prvi postanek za pitje, slačenje in malico. Po postanku smo s hojo brez ustavljanja nadaljevali kar do vrha. Na vrhu se nismo dolgo zadrževali, ker so bile temperature precej nizke, ura pa pozna. Po okrepčilu iz nahrbtnika smo kar hitro ubrali pot pod noge. Po krajšem posvetu z ostalimi in bolj izkušenimi vodniki sem se odločila, da se nazaj v Idrijo zaradi varnosti odpravimo po daljši, a varnejši makadamski poti, kar pa nam je vzelo kar precej časa.Poskrbeli smo, da so starši udeležencev izvedeli za našo zamudo. Na »plehu« pa nas je čakalo presenečenje – bakle. Vodniki smo z ognjem razsvetlili temno noč in tako smo se že precej utrujeni vračali proti Idriji. Večino časa smo hodili kar po cesti. Na avtobusno postajo smo se vrnili brez težav.

Nočni pohod ob takem številu udeležencev je bil vsekakor dobra in zanimiva izkušnja – sploh zato, ker nisem nikakor pričakovala tolikšne udeležbe. Glede na to, da so bili na izletu v večini otroci kateri so se prvič odpravili na izlet in še ponoči, smo začrtano poti spremenili in se v dolino vrnili po varnejši poti. Celoten pohod je potekal brez zapletov, vsi skupaj smo se varno in brez poškodb vrnili v Idrijo.

Barbara Čibej

Slike si oglejte v GALERIJI.