Zimovanje je potekalo na Hlevišah od četrtka 26. do sobote 28. decembra 2019.

Udeležilo se ga je 20 otrok in 7 vodnikov ter voditeljev.

Vsi smo bili nastanjeni v Koči na Hleviški planini.

 Končno je nastopil dolgo pričakovani dan zimovanja in kljub temu, da je bila pokrajina zelena, je vladalo pravo zimsko vzdušje. V četrtek, 26.12., smo se vsi udeleženci zjutraj zbrali in kar takoj vzeli pot pod noge. Zagrizli smo v klanec in na Hleviše smo prispeli dobre volje in polni pričakovanja pred dnevi, ki so nas čakali. Namestili smo se v topli koči, kjer so nam postregli s čajem in kosilom. Mislim, da smo vsi enotnega mnenja, da nas hleviška kuhinja ni razočarala.

Kakšne aktivnosti bodo sledile, je bilo za otroke neznanka in razkritje, da bomo pekli piškote, je povzročilo vsesplošno navdušenje med otroki in tudi med starejšimi udeleženci. Skupaj smo zamesili testo, ga razvaljali in z modelčki oblikovali piškote. Kmalu je iz kuhinje prijetno zadišalo in pričele so se nam cediti sline ob misli na hrustljave in slastne piškote, ki smo jih po večerji poskusili. Sledile so še spoznavne igre, ob katerih smo se tudi prav pošteno nasmejali.

Naslednje jutro smo se zbudili v sončen dan. Lepo vreme smo izkoristili in se po zajtrku odpravili na pohod v okolico. Po malo manj kot uri hoje smo se ustavili na vrhu Pšenka in si vzeli nekaj časa za malico, igro ter uživanje na soncu, nato pa nadaljevali proti Čekovniku, mimo cerkvice in nazadnje še čez vrh Hleviš nazaj do koče. Tu se je naš krožni pohod sklenil in čakalo nas je kosilo, kasneje pa počitek.

Popoldne nas je obiskal turni kolesar Urban Močnik, ki nam je pred kočo pokazal gorsko kolo, nas naučil pravil obnašanja na turno kolesarskih poteh in pokazal nekaj tehnik obvladovanja kolesa ter vožnje. Kasneje nas je seznanil še z ostalo opremo, ki jo potrebuje turni kolesar in nam predavanje ob koncu predavanja pokazal še nekaj video posnetkov vožnje po kolesarskih poteh.

Sledil je prosti čas, ki smo ga preživeli ob igranju družabnih iger v jedilnici koče, po večerji pa planinski kviz. Ta je služil kot izhodišče za iskanje skritega zaklada naslednji dan.

Sonce nas je pričakalo tudi naslednje jutro in nas pospremilo v tretji – zadnji dan zimovanja na Hlevišah. Po zajtrku je sledil lov na skriti zaklad, ki smo ga voditelji pripravili v okolici koče. Udeleženci so prek listkov z namigi sledili poti do nagrade, prvi namig pa so morali pred začetkom iskanja sestaviti iz na listke napisanih besed, ki so si jih s pravilnimi odgovori prejšnji dan prislužili na kvizu. Na zadnji postaji, na vrhu Hleviške planine, je po uspešnem sledenju namigom udeležence pričakal zaklad – kape z vezenim napisom Mladinskega odseka. Na kosilo smo počakali kar na vrhu in pred kočo, kjer je bilo dovolj časa za igro, druženje, fotografiranje in poziranje z novimi kapami. Popoldne smo preživeli v koči na ustvarjalni delavnici. Udeleženci so iz volne izdelovali cofke in ovčke ter magnete za na hladilnik. Po tem je sledilo pospravljanje sob, pakiranje in priprava za odhod v Idrijo.Dan smo zaključili z malo bolj zgodnjo večerjo, pred odhodom pa smo se seveda zahvalili oskrbnici in kuharju za gostoljubje in odlično postrežbo. Na nočni pohod nazaj domov smo se odpravili nekaj pred osmo uro zvečer. Ob prihodu v Idrijo pa so na mestnem trgu otroke že čakali starši.

 Kljub temu, da zimovanje zaradi pomanjkanja snega ni bilo tisto “pravo zimovanje”, smo na Hlevišah preživeli res lepe dneve.

 Andrej Erjavec, Barbara Čibej, Zala Serženta Seljak in Timotej Tušar

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v GALERIJI.