Z novim šolskim letom in sprostitvijo ukrepov epidemije se je obudilo tudi dogajanje v Planinskem društvu Idrija. V lanskem šolskem letu smo v društvu na novo uvedli tudi planinske izlete samo za srednješolce, ki so bili zgodba o uspehu. Zaradi epidemije Covid19 nam je uspelo izpeljati le dva od načrtovanih štirih izletov, letos pa smo se odločil nadaljevati z izleti samo za mlade. Ker je veliko udeležencev prejšnjih dijaških izletov začelo s študijem, smo izlete razširili na dijaško-študentske.

Prvi letošnji tak izlet se je odvil 10. oktobra, ko smo osvojili Krasji vrh. Ta gora se dviga 1773 metre nad morje in leži med Kobaridom in Bovcem, od kjer se odpira čudovit razgled na Julijske Alpe, edinstven pa je tudi pogled na Krn.

Na izlet smo se odpravili odlično razpoloženi, kljub zgodnji uri polni energije in z veliko temami za pogovor. Vožnja je minila kot bi mignil in iz izhodišča v Drežniških Ravnah smo se »zapodili« proti našemu cilju. Pot je vodila navkreber skozi redek listnat gozd in prepustili smo se toku pogovora, misli in naravi. Ko smo bili že blizu vrha, se je teren odprl in ob poti so nas spremljali številni ostanki iz 1. svetovne vojne. Nikamor se nam ni mudilo in vzeli smo si čas za raziskovanje bunkerjev, uživali smo v izjemnem razgledu in te nepozabne trenutke smo ujeli tudi v fototografski (beri: telefonski) objektiv. Na travnatem vrhu si je vsak našel svoj kotiček za malico in preprosto smo se samo prepustili  čudovitemu dnevu in družbi prijateljev. V daljavi smo prepoznali Triglav, Jalovec, Mangrt in številne druge vrhove, ki so se, prav tako kot mi, nastavljali soncu. Ob spustu se je do nas prikadila megla in povzročila skrivnostno vzdušje. S poti smo skrenili še do planine Zaprikraj, ki je tudi izhodišče za izlet na Krn. Ko smo prispeli do kombija, smo se po nekaj minutah vožnje ustavili še pri pašniku ovc, kjer so bili tudi drobni jagenjčki, ki smo si jih želeli pobližje ogledati. Res lep zaključek izleta!

Veselimo se novih dogodivščin v dijaško-študentski zasedbi.

Zala Serženta Seljak

Slike si oglejte v GALERIJI.

KRASJI VRH – razpis