Osnovna šola Gradec v Litiji je bila v soboto, 9. Aprila 2022, gostiteljica 32. državnega tekmovanja Mladina in gore – najbolj uveljavljena planinska preizkušnja za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja, ki že več kot tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora.

Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. Tega smo bili še posebej veseli po sprostitvi korona ukrepov. Tri- in štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o zanimivostih v Litiji in okolici, kaj imajo skupnega brata Badjura, GEOSS in Bogenšperk ter o domačinu iz Šmartnega pri Litiji Jožetu Sinigoju. Znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in planinskih vozlov.

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 42 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Naš mladinski odsek so zastopale tri ekipe, ki kljub temu, da se niso uvrstile v finale, zasedle odlična mesta:

  1. mesto: MEDVEDI (Matevž Kavčič, Anton Jesenko, Nik Jezeršek),
  2. mesto: TRIGLAVSKE PLANINKE (Manca Strel, Neža Strel, Nena Petrič, Lenča Kavčič),
  3. mesto: MURKE (Ana Poljanec, Eva Cigale) Julija Lapajne se tekmovanja žal ni udeležila, ker je zbolela.

Na šestem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Litiji pomerilo 11 srednješolskih ekip. Ekipa naše društva po imenu GORSKA MULCA, ki sta jo sestavljala  Jure Čibej in Jakob Erjavec, sta zasedla 5 . mesto.

V sklopu tekmovanja je potekal tudi likovni natečaju z naslovom Z markacijo na pot. Praktične nagrade se je razveselila naša Neža Strel.

Velika zahvala gre mentorju Nacetu Breitenbergerju, kateri je ekipe pripravljal na tekmovanje. Tekmovalcem pa čestitke za uvrstitve, saj so se nekateri prvič preizkusili v planinskem znanju.

Katarina Bončina