33. REGIJSKO TEKMOVANJE MLADINA IN GORE

V soboto, 19. novembra 2022, so se mladi planinci iz vse Slovenije pomerili v planinskem znanju. Tekmovanje, ki potekaže 33. leto, organizira Mladinska komisija PZS v sodelovanju s planinskimi društvi in osnovnimi šolami. Tekmovanje se je istočasno odvijalo v treh regijah, na osnovni šoli v Benediktu, Hrpeljah in ljubljanskih Črnučah.

Le 9 ekip mladih iz planinskih društev Primorske, Notranjske in Posočja je tekmovalo v naši regiji na osnovni šoli Hrpelje pri Kozini.

Že vrsto let dosegajo mladi iz Planinskega društva Idrija najboljša mesta. Tokrat smo na tekmovanju imeli samo eno ekipo, ki se je tekmovanja udeležila prvič.

Po kratkem kulturnem uvodnem programu, nagovoru ravnatelja ter koordinatorke tekmovanja, ki je podala navodila za pisanje, so se tekmovalci odpravili na pisanje testov. Ekipa ima za reševanje testa na voljo petinštirideset minut. Ekipa skupaj rešuje test v katerem so zajeta vsa področja planinskega delovanja. Po končanem pisanju smo imeli čas za malico in kratek sprehod po Hrpeljah in ogled njihovega tematskega parka. Med tem časom so popravili teste in združili rezultate z vseh regij. Napočil je čas, ko smo izvedeli ali je katera od ekip dosegla dovolj točk in se uvrstila  na državno tekmovanje. Vseh ekip je bilo 43. Le 20 najboljših pa se je uvrstilo naprej. Ko je koordinatorica tekmovanja naznanila, da so se z naše regije naprej uvrstile tri ekipe, je bila napetost še toliko večja.

Ekipa našega društva, po imenu ŽLIKORFI v sestavi: Ana Poljanec, Julija Lapajne, Liam Leskovec Čar in Luka Vončina so v naši regiji dosegli 2. mesto, skupno pa 13. mesto. Vsi presenečeni in nasmejani so se veselili uspeha. Prav tako sta nanje ponosna mentorja Nace Breitenberger in Mateja Kogej Lapajne, ki sta ekipo dobro pripravljala že od začetka šolskega leta. Skupnih druženj, spoznavanja in učenja jim tudi v prihodnje ne bo manjkajo, saj se bodo pripravljali na državno tekmovanje, ki bo januarja potekalo v Postojni, od koder prihajajo lanskoletni zmagovalci.

Vsem še enkrat čestitamo.

Katarina Bončina 

Slike si oglejte v GALERIJI.