PLANINSTVO MALO DRUGAČE

Štirje idrijski planinci smo,19. in 20. septembra 2020, udeležili turno kolesarske ture, ki je bila organizirana kot nagrada za doseženo prvo in drugo mesto na letošnjem državnem tekmovanju Mladina in gore.

Naša pot se je začela na mejnem prehodu Ljubelj, kjer smo se v soboto sestali z našim vodnikom, Petrom Šilakom, ki nam je za uvod v prihajajoči vikend najprej na kratko predstavil začrtano traso in osnove turnega kolesarjenja. Po končanem uvodu nas je hitro čakal prvi izziv – s kolesi smo se odpravili proti koči na Zelenici, kjer je sledil prvi postanek. Pot smo nadaljevali proti Tinčkovi koči, od tam smo se naprej odpravili po idiličnih gozdnih stezicah, ki so nas vodile vse do razglednih planin. Sobotna pot se je zaključila v Valvasorjevem domu pod Stolom, kjer smo tudi prespali. V nedeljo se nam je pridružil še drugi vodnik, Atila Armentano, s katerim smo se najprej spustili do arheološkega najdišča Ajdne, pot pa nadaljevali proti Završnici, od kjer smo kolesarili še vse do Blejske Dobrave. Tu nas je čakalo prijetno presenečenje – privoščili smo si nekaj hladne pijače in odlične štruklje, nato pa smo se polni pričakovanj odpravili proti čudovitem Blejskem Vintgarju, ki smo si ga tudi ogledali. Po povratku iz Vintgarja je sledila le še pot do Bleda, kjer pa smo se nadobudni »Idrci« osvežili v jezeru.

Vikend je minil v znamenju smeha, dobre volje in vsesplošnih debat. Z vodnikoma smo se resnično dobro razumeli, zaradi česar upamo, da to ni bila naša zadnja skupna dogodivščina. Tako njima kot Mladinski komisiji in Planinski zvezi Slovenije smo iz srca hvaležni, da so nam omogočili tak izlet, na katerem smo v prvi vrsti zelo uživali, po drugi strani pa imeli možnost pobližje spoznati turno kolesarstvo. Osebno me je zelo navdušilo dejstvo, da gre pri turnem kolesarjenju za resnično panogo planinstva, saj je v ospredju pošteno spoštovanje do narave in pohodnikov.

Za nami je torej razburljiv vikend, ki ga ne bomo nikoli pozabili. Barbara, Zala, Jure in Andrej se polni vtisov vračamo v šolske klopi, v naših mislih pa že tlijo ideje za ponovne pustolovščine.

Barbara Čibej

Slike si oglejte v GALERIJI.