V soboto 25. septembra smo z mladimi planinci tudi po planinsko zakorakali v novo šolsko leto (2021 – 22). Za  cilj smo si Izbrali, nam ne posebno oddaljen vrh, Blegoš. Z avtobusom smo se iz Idrije odpeljali po dolini Idrijce, zavili v Cerkno in nato proti Novakom. Še nekaj ovinkov navzgor – potem pa pot pod noge.

Mimo posebnega izvira, kjer bistra studenčnica priteče izpod korenin košate smreke. Nekaj zavojev po gozdni cesti nad Slugovo dolino navzgor, potem pa kar v pravo strmino po stezi navkreber. Pa malo navzdol in spet navzgor mimo bunkerjev – ostankov Rupnikove linije. Izvemo še nekaj zanimivosti, zakaj so bili ti bunkerji zgrajeni, in že smo pri koči pod Blegošem.

Obvezen počitek in malica, seveda iz nahrbtnikov, da bo šlo lažje proti vrhu. Še dobre pol ure po čisto pravi planinski stezi in že smo stali na najvišjem vrhu Škofjeloškega hribovja. Nebo je bilo jasno, le proti Primorski in Notranjski so nam razgled zakrivale neke vrste meglice. Ves Alpski svet pa smo si lahko dodobra ogledali in prav »po šolsko« poiskali nekaj vrhov, tudi očaka Triglava seveda nismo izpustili. Med nami so bili nekateri prvič – sploh pa na višini 1562 m, zato smo prav na hitro naredili še planinski krst. Na vrhu je veter kljub soncu pokazal svojo moč. Morali smo se topleje obleči in si nadeti kape, nato pa previdno navzdol proti koči. Tam je bilo toplo, kot da bi prišli v nov letni čas. Starejša skupina je kar nadaljevala pot, ker so odšli še proti vrhu smučišča Črni vrh, mlajši pa so si  vzeli še čas za preizkušanje igral ob koči, še za kak sendvič iz nahrbtnika, mentorji pa za kavico.

Vračali smo se po markirani poti in ugotavljali, da na nekaterih »križiščih« rdeče-beli znaki manjkajo; verjetno zato, ker so gozdarji posekali nekaj dreves. Še mimo zanimivega studenčka. Poizkusili smo nekaj kapljic čudežne vode, ki nam je dala neznansko moč. To, o čudežni vodi, smo slišali malo prej v pripovedki. Vsekakor smo hitro prišli do avtobusa, po cesti navzdol je prišla tudi skupina, ki je osvojila še Črni vrh.

Avtobus je z nami dvajsetimi mladimi planinci, vodniki in mentorji odvijugal  proti Idriji, kamor smo prispeli ob 15. uri, kakor smo planirali.

Nace Breitenberger

Fotografije si oglejte v GALERIJI.

BLEGOŠ – razpis