Sneg je pobelil vse idrijske ceste in griče, zato smo se mladi planinci odločili, da se odpravimo ven in si v pravem zimskem vzdušju ogledamo sneženo pravljico, ki nam jo je pričarala narava. V petek, 10. decembra 2021, smo se tako odpravili na kratek pohod v bližnjo okolico Idrije, na katerem pa nas je čakalo tudi polno presenečenj.

Vsak večer smo pogledovali skozi okna svojih stanovanj in hiš in zasanjano zrli v tihi ples snežink. Veseli, ker je sneg končno spet prekril našo okolico, smo komaj čakali, da se v petek zberemo in se odpravimo na pot. Pravijo, da kdor čaka, dočaka in tudi mi smo dočakali – zadnji planinski pohod v letu 2021. Ob 17. uri, ko so Idrijo že razsvetljevale ulične svetilke, smo se zbrali na avtobusni postaji, se poslovili od staršev in odpravili na pot proti Čerinovšu. Kmalu na poti pa nas je že čakalo prvo presenečenje – ugotovili smo namreč, da si bomo morali del poti razsvetljevati sami, vendar pa smo namesto baterijskih svetilk vodniki prižgali bakle, da nam je ogenj razsvetljeval temo. Nekaj posebnega je bilo opazovati plamene, ki so vztrajno razsvetljevali temno noč, v katero smo zakorakali. A tudi bakle so dogorele in čas je bil, da se malce ustavimo in okrepčamo. Popili smo požirek toplega čaja, morda pojedli čokoladico in si nato na glave namestili čelne svetilke, ki so nam pomagale, da se na mrzel zimski večer nismo izgubili. Po poti do Smukovša smo izkusili prave zimske razmere za hojo, saj pred tam nami ni hodil nihče drug in tako smo del poti pregazili. »Super izkušnja in še boljši trening za noge!«, smo se strinjali.

Ko smo se začeli spuščati nazaj proti Idriji, pa nas je na poti pričakalo še eno prijetno presenečenje! Srečali smo škrata Krištofa, ki nam je povedal, da je prišel v naše kraje pogledat, ali se otroci še znamo veseliti in igrati na snegu. Zaupal nam je, da ga je poslal Božiček in nam predlagal, da se, preden se zares odpravimo domov, še malo poigramo na snegu. Seveda smo bili nad idejo navdušeni in si vzeli veliko časa za kepanje, izdelovanje snežakov in valjanje po snegu. Ko smo zaključili, pa smo prejeli še majhna darilca, s katerimi nas je razveselil škrat.

Mokri od snega, utrujeni, a kljub vsemu nasmejani smo se vrnili na avtobusno postajo, kjer so nas že čakali starši in zadnji planinski pohod v letošnjem letu je bil zaključen.

Barbara Čibej

Slike si oglejte v GALERIJI.

ZIMSKO DRUŽENJE – razpis