Tokratno vabilo na predpočitniški pohod mladim planincem ni razkrivalo poti. V soboto, 19. februarja, smo se namreč podali na izlet v neznano. Kar nekaj časa nas je vreme razvajalo s sončnimi žarki, a ravno za to soboto je bilo napovedano, da bo cel dan deževalo. Pa nič zato. Na pohod se lahko odpravimo tudi v dežju, seveda s pravo opremo in če vemo, kam gremo. No, naši mladi planinci tega niso vedeli, vodja izleta pa je vedela, da vreme tokrat ne bo ovira.

Kljub temu, da smo do zbirne točke že zjutraj morali odkorakati z dežniki, se dežja nismo ustrašili in se nas je skupaj nabralo kar devetnajst. Avtobusa tokrat nismo naročili, saj je bil naš cilj eden izmed okoliških vrhov. Četica pisanih dežnikov se je povzpela k Smuku in opravila del poti, ki smo jo prehodili že ob nočnem pohodu. Otroci so ugibali, ali gremo po isti poti kot takrat. Toda nismo, zavili smo navkreber. Blatna pot, posuta z iglicami in listjem, nas je skozi gozd pripeljala do Babe. Nismo se povzeli nanjo, ampak smo šli mimo spomenika sanitetne postaje. Ob spomeniku smo se ustavili in povedali, kaj je bilo postavljeno na tem mestu. Otroci so imeli kar nekaj vprašanj, saj si težko predstavljajo, kako so včasih zdravili borce kar sredi gozda in kako se je bilo potrebno skrivati, da jih niso našli. Zložna pot nas je nato pripeljala do Pšenka. Tukaj jim je okolica postala znana in so vedeli, kje bo naš cilj. Seveda so prav uganili. Odpravili smo se v kočo na Hlevišah. V toplem zavetju koče smo se najprej preoblekli, nato pa si privoščili okrepčilo. Vse je čakalo presenečenje. Iz kuhinje je zadišalo in oskrbnika sta nam postregla s palačinkami in toplim čajem. Po sladkem presenečenju smo v planinske knjižice odtisnili žig in zraven še narisali. Sledila je še ura zabave. Igrali smo se zabavne igre, prepevali, se skozi zgodbico borili za bombone in se ob tem dodobra nasmejali.

Polni energije smo oprtali nahrbtnike, se poslovili od oskrbnikov, odprli svoje pisane dežnike in se spustili v Idrijo. Nikogar ni motilo, da je rahlo deževalo in da smo malo mokri, saj nam je bilo pomembno druženje. Tudi na tak dan se zgodi polno novih dogodivščin, škoda bi bilo ostati doma.

Katarina Bončina

Slike si oglejte v GALERIJI.

PREDPOČITNIŠKI POHOD – razpis