PO GREBENU NAD SORIŠKO PLANINO

Po malo daljšem premoru je znova nastopil čas za prvi dijaško-študentski izlet v novem šolskem letu. Tokrat je bila zasedba malo drugačna – poleg že ‘stalnih’ udeležencev so se nam na izletu pridružili še dijaki drugih in tretjih letnikov idrijske gimnazije, ki obiskujejo izbirni predmet (interdisciplinarni sklop) TRIM, kar je kratica za trajnost, rekreacijo, inovativnost in mednarodnost. Pomembna učna namena tega izbirnega predmeta sta razvijanje pozitivnega odnosa do narave v vseh letnih časih in do športno-kulturne dediščine lokalnega okolja. Dijaki so se povezali z lokalnim planinskim društvom PD Idrij, da bi se udeležili izleta v bližnjo okolico in tako tudi spoznali, kako se planinski izlet organizira in vodi. 

Za naš cilj smo si izbrali vrhove nad Soriško planino, ki so kondicijsko nezahtevni, a ponujajo lepe razglede. Najprej smo se čez smučišče povzpeli na Dravh in premagali večino višinskih metrov, potem pa smo pot nadaljevali do Lajnarja in čez Slatnik do Možica. Soriška planina ima zelo pestro zgodovino, saj je tu potekala Rapalska meja. Na poti smo videli ostanke sistema italijanskih obrambnih utrdb in tudi sami vstopili v enega izmed številnih bunkerjev.

Izlet je potekal v prijetnem vzdušju, narava nas je nagradila z razgledom na jesensko obarvane gozdove, bele vrhove Julijskih Alp in tudi na morje. Veselimo se prihajajočih izletov in sodelovanj z gimnazijo Jurija Vege.

Zala Serženta Seljak

Slike si oglejte v GALERIJI.

SORIŠKA PLANINA – razpis