ZIMOVANJE NA VOJSKEM – KAKO SMO SI TUDI V POVSEM KOPNI ZIMI MLADI PLANINCI NAREDILI ZIMOVANJE

Ja, ta zima nam v koncu leta gotovo ni postregla s kakšno dolgo trajajočo zimsko idilo, pa vendar smo se mladi planinci odločili, da izvedemo zimovanje. V ponedeljek, 26.12.2022, smo se zjutraj dobili na Vojskem, pred župniščem, kjer smo preživeli še nadaljnje tri pestre dni.

Po prihodu smo si seveda najprej ogledali naše domovanje in se namestili v sobe. Pričeli smo s spoznavanjem novih prijateljev skozi nekaj spoznavnih iger, ki so že takoj izzvale veliko smeha. Pričetek zimovanja smo popestrili tudi s kitaro in pesmijo ter ugotovili, da smo letos skupaj sami pevski talenti. Kuharica Olga nam je skuhala naš prvi skupni obrok, kosilo, po katerem smo si vsi vzeli malo prostega časa, saj nas je čakalo še pestro popoldne. Kljub meglenemu in nič kaj vabljivemu vremenu smo se odpravili ven, na sprehod, izvedli pa smo tudi tekmo slaloma in preverili, kakšen je naš časovni rezultat. Nekoliko utrujeni smo se vrnili nazaj v toplo hišo, kjer nas je že pričakala pripravljena pekovska delavnica. Po skupinah smo ustvarili vsak svoj pladenj kokosovih kroglic, ki smo jih morali tudi estetsko predstaviti Masterchef ocenjevalcema, ki sta prispela iz Francije ter Italije, samo zato, da sta ocenila naše dobrote. Seveda je bilo v tem mnogo heca, pa vendar smo si pripravili pravi šov. Medtem ko smo večerjali, so se vsi obnašali nekoliko sumljivo, a smo kmalu ugotovili zakaj. Na naše presenečenje nas je obiskal Dedek Mraz, ki je preveril naše planinsko znanje, nam razdelil bombone ter orehe, skupaj pa smo zapeli tudi nekaj pesmi. Ostalo je ravno še nekaj časa za zabavne igre, potem pa nas je premamila mehka postelja.

Jutranje vreme ni bilo nič kaj drugačno kakor včeraj, kar vabilo je k lenobnemu jutranjemu poležavanju. Premagali smo skušnjavo z jutranjo telovadbo na svežem zraku in zajtrkom, ko je že na vrata potrkal skriti gost. Zelo smo bili veseli obiska Matica Strausa, ki nam je predstavil preživetje v naravi, na ogled nam je prinesel tudi veliko prvič videnih pripomočkov. Hitro smo se odpravili ven h kurišču, kjer smo skupaj iz smole in blaga naredili pravo baklo, Matic pa nas je naučil tudi spretno uporabljati kresilo. Do kosila nam je ostalo še nekaj trenutkov, ki smo jih porabili za igro Volki in srne, ta pa je postala zelo slavna med otroci še celoten preostanek zimovanja. Po kosilu zopet nekaj prostega časa, ki pa je bil tokrat usmerjen v pripravo točk za večer talentov. Popoldne smo skupaj ustvarjali, naredili smo nekaj zapestnic ter okraskov za smrečico v obliki zvezdic, pobrusili in poslikali pa smo tudi obeske – lesene snežake. Medtem se je zunaj že naredila trda tema, mi pa seveda preizkusit naše nove bakle. Nočni pohod z baklami je bil prava atrakcija, ko pa so ugasnile, je postalo neprijetno in smo se hitro vrnili nazaj na toploto ter dišečo večerjo. Napočil je čas za težko pričakovan Večer talentov, kjer smo lahko ploskali nastopajočim pevcem, lutkarjem, igralcem, komedijantom in še kaj bi se našlo. Večer talentov se je kmalu prevesil v plesni večer, mi pa v kavbojce in indijance, račke, plesalce makarene in preden smo priplesali do naslednje pesmi, nas je vase zopet zvabila topla postelja.

V naslednjem jutru nas je na naše veliko presenečenje prebudilo sonce, zato smo se brez obotavljanja po zajtrku odpravili na pohod v Gačnik. Med pohodom smo izkoristili sončne žarke tudi za različne tekalne igre in se kmalu utrujeni in lačni vrnili na kosilo. Po kosilu je sledilo finalno pospravljanje sob ter podelitev nagrad za najbolj pospravljeno sobo v vseh treh dneh. Z nekaj namigi smo ugotovili, da nas čaka soba pobega. S skupnimi močmi smo razrešili vse uganke, odprli vrata naših sob ter se dokopali do skritega zaklada. Veseli smo bili vsak svoje naglavne lučke, ravno prav, saj je že zopet nastopil večer in z njim tema. Zadelo nas je, da je že naš tretji skupni dan, kar pomeni, da so nas pred vrati že čakali starši. Hitro smo se poslovili ter odhiteli staršem pripovedovat, kaj vse se nam je zgodilo v preteklih treh dneh.

Klara Kavčič, vodja zimovanja

Slike si oglejte v GALERIJI.