MLADI PLANINCI V ZIMSKEM ODKRIVANJU VOJSKARSKE PLANOTE

V velikem pričakovanju zime smo planinci Mladinskega odseka Planinskega Društva Idrija tudi letos organizirali zimovanje. V iskanju snežne idile smo se dan po božiču, 26. 12. 2023, odpravili v višave, na Vojsko. Optimistično opremljeni za zimske radosti kot pričakovano pobeljenih strmin nismo našli, vseeno pa smo si v nadaljnjih treh dneh s zanimivim in pestrim programom napolnili dneve.

Na nekoliko oblačen torek smo se zbrali na lokaciji, v župnišču na Vojskem in se brez oklevanja zapodili v sobe, za prijetno sobivanje pa seznanili s pravili. Ker se nismo več želeli naslavljati z »ej, ti!«, smo si čas pred kosilom zapolnili s spoznavnimi igrami različnih težavnosti. Kuharica je že klicala za kosilo, mi pa smo umitih rok planili po stopnicah navzdol v jedilnico, saj smo vedeli, da nas po popoldanskem počitku čakajo aktivnosti na svežem zraku. Preden smo zaviti v kape, rokavice in šale zleteli skozi vrata, smo si zamesili testo za limonine razpokančke in s tem še dvignili nivo motivacije našega rekreiranja. Po že poznanem terenu vojskarske planote smo se malo sprehodili in za vrhunec dneva našli ostanke snega in se z njimi kepali. Kdo je rekel, da ni snežne idile! Premražene roke so se nadvse razveselile toplega čaja ob povratku, ko so se segrele, so kar avtomatsko izdelovale limonine razpokančke vseh velikosti in oblik. Ravno ko smo si napolnili želodčke, je na vrata potrkal Dedek Mraz! Spustili smo ga v naše toplo bivališče, kjer smo skupaj preživeli večer ob ugankah, pripovedkah in pesmih. Potem pa hop, pod odeje.

Zbudili smo se v vremensko prav podobno obarvan dan, kakor je bil prejšnji, ampak je nekaj naznanjalo, da se bo vse hitro obrnilo na bolje. Po zajtrku smo spakirali planinske nahrbtnike in se odpravili na Hudournik. In nismo še naredili 1000 korakov, ko se je izza oblakov sramežljivo prikazal Triglav, takoj za njim pa sonce. 6. čut nas zopet ni pustil na cedilu in skoraj bi lahko rekel, da smo se ob rogljičkih in čaju iz termovk martinčkali na samem vrhu Hudournika. Pot je bila polna zanimivih postojank in razgledov, nas pa je nazaj vabil vonj po kosilu. Sledil je več kot zaslužen počitek, nato pa kar tri različne ustvarjalne delavnice. Vsak si je lahko izdelal svoj okrasek za smrečico, kozarec svečnik pa tudi zapestnico po želji. Ob ustvarjanju in ritmih glasbe sploh nismo opazili, da se je zunaj že stemnilo. Ves dan smo se v pričakovanju na zabavni večer pripravljali na nastop talentov, pripravljali točke, reklame, kostume ter vezni program. In po večerji je končno sledila oddaja v živo: Vojsko ima talent! Dodobra smo se načudili magičnim trikom, plesnim in pevskim točkam ter nasmejali skečem, minute večera pa so kar zletele mimo nas. Zatorej ponovno, hitro spat.

Ni minilo 9 ur, ko se je po hodniku že razlegel zvok budilke, ki je vabil k zajtrku. Med umivanjem zob in pospravljanjem sob, pa sta v hišo že vstopila dva neznana obraza, skrita gosta. Obiskala sta nas lovca Bine in Jošt Rovtar, ki sta nam najprej na platnu predstavila živali, ki živijo v naših gozdovih, njihove stopinje in oglašanje, potem pa še pokazala lovske pripomočke. Vprašanja so se kar vrstila in gosta sta z odgovori komaj uhitela zadostiti vedoželjnosti otrok. Ko je bila ta le potešena, smo se oblekli za ven in se odpravili na lov za stopinjami živali. Nekaj smo jih našli in se jih trudili prepoznati, nato pa smo lovca uspeli prepričati, da sta se z nami igrala našo najljubšo igro lovljenja, volke in srne. Lačni smo se vrnili nazaj do župnišča, a lakota ni trajala dolgo. Kuharica nas je zopet presenetila z nečim okusnim in zatem smo res potrebovali počitka. Sledilo je popravljanje sob, potem pa je do nas prišlo obvestilo, da se je na Vojskem izgubil skriti zaklad. Seveda smo se kot mladi nadobudni pohodniki takoj odpravili na lov za namigi, ki pa jih sploh ni bilo enostavno dobiti. Če smo želeli odkriti zaklad smo morali opraviti najrazličnejše naloge, medtem pa smo nevede raziskovali Vojsko. Seveda nam zaklad ni ušel, vsak je prejel čisto nov par pohodnih rokavic! Zimovanje se je bližalo koncu, zato smo še razglasili zmagovalce v tekmovanju za najbolj pospravljeno sobo, se s pesmijo zahvalili kuharici Olgi in že smo na vratih zaslišali trkanje prvih staršev.

Poslovili smo se do naslednjega snidenja in si obljubili, da se vidimo takoj na prvem izletu v novem letu. Planinci, se vidimo kmalu!

Klara Kavčič,

Vodja zimovanja MO PD Idrija

Slike si oglejte v GALERIJI.

Zimovanje – prijavnica