REGIJSKA TEKMOVANJA MLADINA IN GORE

V letošnjem šolskem letu poteka že 34. tekmovanje Mladina in gore. V soboto, 18. novembra, se je pričelo z regijskimi tekmovanji. V celotni državi je sodelovalo 53 ekip, naprej, na državno tekmovanje pa se uvrsti tretjina najboljših ekip.

Planinsko društvo Idrija in Osnovno šolo Idrija je ponovno zastopala ekipa Žlikrofi, ki jo sestavljajo Julija Lapajne, Ana Poljanec, Luka Vončina in Liam Leskovec Čar, pod mentorstvom Naceta Breitenbergerja in Mateje Kogej Lapajne. Udeležili so se regijskega tekmovanja Primorske, Notranjske in Posočja. V naši regiji je sodelovalo 16 ekip. Tekmovanje je potekalo na OŠ Pivka.

Po kratkem kulturnem uvodu so tekmovalci le dočakali, da so se porazdelili v učilnice ter pričeli z izkazovanjem svojega znanja. Že prvi vtisi so bili spodbudni, saj so naši tekmovalci imeli dober občutek.

V času, ko so komisije popravljaje teste in smo čakali na rezultate, so v Planinskem društvu Postojna za nas pripravili čudovit ogled centra Dina. Tam smo na interaktiven način spoznali in se naučili veliko novega o treh velikih zvereh, ki živijo v naših gozdovih.

Nato pa je končno napočil čas razglasitve rezultatov. Vodja tekmovanja, Brigita Čeh, je oznanila, da so se iz naše regije na državno tekmovanje uvrstile tri ekipe. Z nestrpnostjo smo prisluhnili, zaploskali tretje in drugo uvrščenima ekipama ter se najbolj razveselili, ko je oznanila, da so zmagovalci naše regije prav naši Žlikrofi. Iz vseh regij skupaj se je na državno tekmovanje uvrstilo 18 ekip.

Tekmovalce in mentorja sedaj čakajo priprave na državno tekmovanje, ki bo potekalo 20. januarja 2024 v Šenčurju. Želimo jim uspešne priprave, na tekmovanju pa veliko znanja ter tudi kanček sreče.

Mateja Kogej Lapajne