DRŽAVNO TEKMOVANJE MIG

Osnovna šola Šenčur pri Kranju je bila v soboto, 20. januarja 2024, gostiteljica 34. državnega tekmovanja Mladina in gore – najbolj uveljavljena planinska preizkušnja za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja, ki že več kot tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora.

Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. Po uvodnem kulturnem programu, so štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev tekmovanje začele dopoldne s pisanjem testov iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o 70. letnici vzpona na Everest. Znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in planinskih vozlov.

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 18 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Naš mladinski odsek PD Idrija in OŠ Idrija je zastopala ekipa ŽLIKROFI, ki kljub temu, da se ni uvrstila v finale, zasedla odlično 9. mesto. Ekipo so sestavljali učenci: Ana Poljanec, Julija Lapajne, Liam Leskovec Čar in Luka Vončina. V finalni del, pa so se uvrstili tekmovalci iz sosednjega društva PD Javornik Črni Vrh. Ekipa po imenu POREDNI ANGELČKI je zasedla 6. mesto.

Na osmem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Šenčurju pomerilo 11 srednješolskih ekip. Ekipa našega društva po imenu STENA, ki sta jo sestavljala Nik Jezeršek in Anton Jesenko, sta uspešno rešila teste in se uvrstila v finale, kjer je bilo potrebno pokazati praktično znanje. Le za točko sta zgrešila stopničke in zasedla odlično 4. mesto. 

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo. Mentorjema, Nacetu Breitenbergerju in Mateji Kogej Lapajne, pa se lepo zahvaljujemo za njun čas in predajanje znanja mlajšim generacijam. Tedensko so se dobivali na pripravah. Zadnje dni pa so svoje znanje predali tudi medicinska sestra Valerija Pavšič, alpinist Danilo Sedej in orientacist Janki Lapajne. Praktično so izvajali prvo pomoč, orientiranje v naravi, zaustavljanje s cepinom,… Hvala tudi njim za pomoč.

Naj ostane v spominu pridobljeno znanje, saj je veliko praktičnih stvari, ki pridejo v življenju še kako prav tako planincem kot tistim, ki hribe gledajo le od daleč.

Katarina Bončina

Slike si oglejte v GALERIJI.